Wat is COPD?
De afkorting COPD komt uit het Engels en staat voor ‘chronic obstructive pulmonary disease’. COPD is verzamelnaam voor longproblemen bekend als chronische bronchitis en emfyseem.
De trap oplopen, boodschappen doen, op de fiets naar je werk of de tuin aanvegen. Eenvoudige activiteiten, maar als u COPD heeft kan dit een hele uitdaging zijn. Heeft u een chronische longaandoening (astma, longemfyseem en chronische bronchitis), dan krijgt u het snel benauwd. Dat blijft helaas uw hele leven zo, want COPD is niet te genezen. Maar met COPD kunt u een prima leven leiden.
Als u een longaandoening heeft, is het verstandig bepaalde aspecten in uw leven aan te passen, zoals uw eetpatroon of uw hoeveelheid beweging per dag. Daarmee zijn klachten te verlichten en kunt u veel dingen gewoon doen.
Longrevalidatie is een behandeling die gericht is op het reduceren van de nadelige gevolgen van de longziekte op het functioneren en daarmee op de kwaliteit van leven. Door het gericht toepassen van een goede therapeutische training onder begeleiding van een fysiotherapeut kan er een aanmerkelijke verbetering van kwaliteit van uw leven optreden.
Met name de mensen met volgende aandoening hebben hier baat bij:
- astma
- inspanningsastma
- chronische bronchitis
- emfyseem
Voor wie is de training?
Longpatiënten die problemen ervaren in hun dagelijks leven kunnen terecht bij de fysiotherapeut. Afhankelijk van de ernst van de problematiek wordt een individueel behandelplan opgesteld. Dit kan variëren van adviezen tot een trainingsprogramma.Verwijzing gaat normaliter via huisarts, longverpleegkundige of longarts.
Wat doet fysiotherapie voor u?
- Conditietraining bij verlaagde inspanningtolerantie. Dit aan de hand van verkregen testgegevens uit ons onderzoek en/of gegevens vanuit het ziekenhuis.
- Spierkrachttraining bij afname van kracht en coördinatie.
- Hoest- en huftechnieken; manieren voor verbetering van afvoer van slijm uit de longen, indien hier stoornissen in zijn.
- Aanleren ademhalingstechnieken, ook tijdens inspanning.
- Begeleiden en motiveren in uw ziekteproces.
- Ontspanningsoefeningen ter vermindering van ervaren benauwdheid,
- Adviezen voor het omgaan met plotselinge benauwdheid.
- Bewustwording en inzicht over het ziektebeeld.
- Stimuleren van het stoppen met roken.
Voor wie is de training?
Longpatiënten die problemen ervaren in hun dagelijks leven kunnen terecht bij de fysiotherapeut. Afhankelijk van de ernst van de problematiek wordt een individueel behandelplan opgesteld. Dit kan variëren van adviezen tot een trainingsprogramma.Verwijzing gaat normaliter via huisarts, longverpleegkundige of longarts.
Duur van de training?
De duur van de training hangt af van de ernst van uw aandoening.
Globaal houdt dit in: 3 maanden opbouw 2x per week 1uur, hierna indien nodig 3 maanden onderhoud 1x per week 1 uur. Dit is naar gelang de ernst van uw aandoening.
Kosten?
De vergoeding van de longrevalidatie is afhankelijk van de ernst van uw longaandoening en uw afgesloten zorgverzekering. Bij een lichte vorm van COPD (GOLD 1) kan deze training geheel of gedeeltelijk vergoed worden uit de aanvullende verzekering, indien u deze heeft afgesloten. Maar let op, de vergoeding verschilt per zorgverzekeraar.
Indien u een ernstigere vorm heeft (gerelateerd aan uitslagen van uw longfunctietest, vanaf GOLD 2), dan vergoedt de aanvullende verzekering de eerste 20 behandelingen geheel of gedeeltelijk, afhankelijk van uw aanvullende pakket. Het vervolg vanaf de 21e behandeling komt uit de basisverzekering.
Er is altijd een verwijzing van de longarts of huisarts nodig.
Bij onvoldoende dekking door uw zorgverzekeraar ontvangt u een kostendeclaratie. U bent ten allen tijde zelf verantwoordelijk voor de vergoeding van uw behandeling. Wilt u zeker weten of u verzekerd bent, dan kunt u altijd contact opnemen met uw Zorgverzekeraar. Het eigen risico is hier van toepassing!
Wie verzorgt de training?
Deze training is in groepsverband (daarnaast kunt u ook individueel een trainingsschema bij ons volgen) en vindt plaats in de fitnesszaal van onze praktijk. De groepstraining is op maandag- en donderdagmiddag van 13.00 tot 14.00 uur of van 14.00 tot 15.00 uur onder begeleiding van Inge Pluim-Bruins en Bas Leijten.