(038) 4771528 info@therafit.nl

Wij horen vaak de vraag: Wat is het verschil  tussen fysiotherapie en manuele therapie? En bij welke klachten heeft u het beste baat? En welke therapievorm past hier het beste bij?  In dit blog leggen wij het zo goed mogelijk uit.

Een fysiotherapeut en een manueel therapeut zijn niet hetzelfde!

Kort gezegd richt fysiotherapie zich op de zogenoemde zachtere delen van het lichaam. Hierbij kan je denken aan spieren, pezen en banden als ook beperkingen aan lichaamsdelen zoals de schouder. Manuele therapie daarentegen is gericht op de hardere delen van het lichaam zoals de wervelkolom en gewrichten. Een manueel therapeut is eigenlijk een fysiotherapeut die extra kennis heeft opgedaan voor de specifieke behandeling van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam.

Fysiotherapie versus manuele therapie

Doordat een fysiotherapeut en een manuele therapeut zich op andere delen van het lichaam richten, is ook de wijze waarop ze onderzoeken en behandelen verschillend. Waar een fysiotherapeut jou begeleidt bij het verbeteren van lichamelijke functies, zal de behandeling van de manueel therapeut gericht zijn om gewrichten door middel van spieren te beheersen en de beweeglijkheid van de gewrichten te verbeteren.

Human Brain and Vertebral Spinal Column, Rear View

Wanneer fysiotherapie of manuele therapie

Door het verschil tussen fysiotherapie en manuele therapie is het afhankelijk van jouw klacht(en) en bij welke vorm jij het meeste baat hebt. Als jij op zoek bent naar manieren om meer kracht en/ of souplesse te krijgen of juist coördinatie en conditie wilt oefenen, dan kan fysiotherapie voor jou zinvol zijn. Als jij stijfheid en belemmeringen in met name de wervelkolom wilt verbeteren, dan kan manuele therapie mogelijk geschikt voor jou zijn. Natuurlijk hoeft jij niet zelf deze keuze te maken.

Binnen ons team zijn Sybout Poelsma, Bas Leijten en Ilona Waelbers de manueel therapeuten in Hasselt. Zij adviseren jou graag op basis van jouw klachten!